Dosha retreat


Ayurveda en jouw unieke constitutie

24 – 26 november 2023

8 – 10 maart 2024

15 – 17 november 2024

Het lichthuis retreat – Zandvoort aan zeeZELFINZICHT DOOR YOGA & AYURVEDA


Ga je mee op zelfonderzoek aan de hand van de vijf elementen? Je leert de belangrijkste basisprincipes van de Ayurveda, kijkt naar de verschillende menstypes – Vata, Pitta en Kapha – en ontdekt wat jij nodig hebt om (weer) in balans te komen en te blijven.

Wil jij graag ontdekken welke elementen bij jou dominant zijn en of je dus meer Vata, Pitta of Kapha bent? Doe dan mee met dit mooie Ayurveda retreat weekend in het Lichthuis.

AYURVEDA

Ayurveda is sterk gericht op zelfkennis en zelfinzicht en dat maakt het zo ongelofelijk interessant. Deze wetenschap gaat uit van jouw unieke constitutie, waardoor je enorm veel persoonlijke inzichten krijgt. Dit brengt ons praktische handvatten waarmee we op onze eigen manier een gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

We besteden drie dagen aandacht aan de psychologie en leefstijl. De voeding zullen we voornamelijk ervaren en proeven via de maaltijden. 

YOGA

Verwacht een rijke yoga-beoefening, waarin mijn diverse studies van yogavormen worden verweven. In de ochtend doen we een meer yang gerichte practice, om aan het eind van de middag weer naar binnen te keren met een yin/restorative practice. Op zondag ochtend is er een lange yin yoga les langs de 7 chakras.

Daarnaast leer je verschillende vormen van pranayama en kriyas (adem oefeningen) waar je thuis mee door kan gaan.. Ook bied ik verschillende vormen van meditatie aan, zodat jij een vorm vindt die bij jou past.

HOLISTISCH DENKEN

Ayurveda gaat over het leven in harmonie met de natuurwetten. Alles is met elkaar verbonden, en alles wat we meemaken en/of tot ons nemen heeft een invloed op ons. Door ons hiervan bewust te zijn behouden we een innerlijke evenwicht. 

Ayurveda kijkt daarbij naar het individu en zijn unieke behoeften en erkent dat er niet één universeel dieet of levensstijl is die altijd bij iedereen past.

Met een klein beetje meer kennis, kan je direct een groot verschil maken. Dat is het grote kado wat yoga en Ayurveda ons kan geven.

JOUW CONSTITUTIE

Ayurveda biedt een diepgaand begrip van ieders unieke lichaam, geest en bewustzijn. We leren dat we allemaal bestaan uit de vijf elementen, AARDE – WATER – VUUR – LUCHT en ETHER. De combinatie hiervan vormt de dosha’s. 

Ieder van ons heeft een andere dominantie van de dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Weten welke elementen bij jou dominant zijn geeft zelf-inzicht. Herkennen welke elementen bij jou uit balans zijn geeft je de kennis jezelf terug te brengen naar het harmonieuze midden.


WAT BIEDT DIT RETREAT JOU?


Alles wordt alles tot in detail voor je verzorgd. Boek eventueel enkel nog een Ayurvedische massage* en geniet vanaf €545,- p.p. van:

  • 2 overnachtingen in de prachtige kerk van Het Lichthuis
  • Yoga sessies, passende pranayama en meditatie
  • Meerdere lectures
  • Maaltijden van een Ayurvedisch gespecialiseerde kok
  • Alle drankjes, waaronder de Ayurveda dranken
  • Toegang tot de sauna van Het Lichthuis

*De Ayurvedische massage wordt gegeven door Claudia en is te boeken via het lichthuis zelf


HET PROGRAMMA


DAG 1: VRIJDAG

10:00 Aankomst
11:00 Opening en eerste sharing in de yoga Shala
13:00 Lunch / neem een massage of geniet van de sauna, een strandwandeling of het lichthuis zelf.
16:00 Sharing bij de open haard
18:00 Ayurvedische maaltijd 
20:00 Restorative / yin yoga
22:00 Golden milk (Ayurvedisch drankje)

DAG 2: ZATERDAG

08:30 Pranayama, meditatie & yoga
10:00 Ayurvedisch ontbijt 
11:00 Sharing in yoga shala
13:00 Ayurvedische lunch / vrije tijd / strandwandeling / sauna / massage
16:00 Sharing bij de open haard met warme cacao met ashwagandha (Ayurvedisch drankje)
18:00 Ayurvedische maaltijd 
20:00 Restorative / yin yoga

DAG 3: ZONDAG

08:30 Vijf elementen / Zeven chakras yin yogales
10:00 Ayurvedisch ontbijt 
11:00 Ruimte voor het stellen van vragen / uitwisselen van gedachten over jouw constitutie / menstype
13:00 Ayurvedische lunch
13:30 Ruimte om de tassen achter te laten en nog een strandwandeling te maken of een massage te nemen.